Єдиний державний реєстр судових рішень ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
м. Вінниця, вул. Островського, 14
тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: inbox@adm.vn.court.gov.ua
____________________
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 серпня 2010 р. Справа № 2-а-2862/10/0270
м.Вінниця
Вінницький окружний адміністративний суд в складі
Головуючого судді Мельник-Томенко Жанни Миколаївни,
при секретарі судового засідання: Котюжанській Тетяні Олександрівні
за участю представників сторін:
позивача : Гарник А.В. представник на підставі довіреності
відповідача : Лимар А.В. представник на підставі довіреності
розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи
за позовом: Управління Пенсійного фонду України у Чечельницького району Вінницької області
до: відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Бершадському районі Вінницької області
про: стягнення витрат на виплату та доставку пенсій
ВСТАНОВИВ :
Управління Пенсійного фонду України в Чечельницькому районі Вінницької області звернулося до суду з позовом до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Бершадському районі Вінницької області про стягнення витрат на виплату та доставку пенсій.
Позовні вимоги мотивовані тим, що витрати Управління Пенсійного фонду України в Чечельницькому районі на виплату та доставку пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання в Бершадському районі з жовтня по грудень 2009 року становлять 45024,59 грн. Загальна сума витрат за вказаний період, що взята до зарахування відповідачем становить 9511,47 грн. А тому, позивач просить суд стягнути з відповідача різницю між даним сумами, що становить 35513,12 грн. (45024,59-9511,47 грн. = 35513,12).
Однак, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Бершадському районі вказану суму не визнає.
На підставі вищенаведеного, Управління пенсійного фонду України в Чечельницькому районі, згідно своїх повноважень, звернулось до суду про стягнення з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Бершадському районі витрати на виплату та доставку пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання за період з 01.10.2009 року по грудень 2009 року включно в сумі 35513,12 грн.
У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив суд позов задовольнити, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.
Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнав та просив суд відмовити в його задоволенні. Відповідно до письмових заперечень № 136 від 16.07.2010 року (а.с. 42), відповідач позов не визнає, посилаючись на те, що відділення ВД ФССНВ в Бершадському районі не бере суми щомісячної адресної грошової допомоги до заліку, оскільки вони не передбачені Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Виплата щомісячної державної адресної допомоги не пов'язана із страховими випадками, що спричинені ушкодженням здоров'я внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання застрахованої особи, а тому не повинна відшкодовуватися відповідачем.
Суд, вислухавши пояснення представників позивача та відповідача, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.
Відповідно до акту щомісячної звірки витрат по особових справах потерпілих за жовтень 2009 року позивач зазначає, що 29 особам виплачено пенсій (основний розмір) на суму 3044 грн. 52 коп., сума виплаченої щомісячної цільової грошової допомоги на прожиття становить 12182 грн.20 коп., сума витрат з виплати і доставки пенсій становить 124 грн.00 коп., загальна сума витрат, що підлягає відшкодуванню становить 15350 грн.72 коп.
За даними відповідача 29 особам виплачено пенсій (основний розмір) на суму 3044 грн. 52 коп., сума виплаченої щомісячної цільової грошової допомоги на прожиття становить 219 грн.64 коп., сума витрат з виплати і доставки пенсій становить 26 грн.58 коп., загальна сума витрат, що підлягає відшкодуванню становить 3290 грн.74 коп. (а.с. 6)
Різниця становить 12059 грн.98 коп. (а.с. 9-10).
Відповідно до акту щомісячної звірки витрат по особових справах потерпілих за листопад 2009 року позивач зазначає, що 28 особі виплачено пенсій (основний розмір) на суму 2867 грн.34 коп., сума виплаченої щомісячної цільової грошової допомоги на прожиття становить 11762 грн.29 коп., сума витрат з виплати і доставки пенсій становить 123 грн.46 коп., загальна сума витрат, що підлягає відшкодуванню становить 14753 грн.09 коп.
За даними відповідача 28 особі виплачено пенсій (основний розмір) на суму 2867 грн. 34 коп., сума виплаченої щомісячної цільової грошової допомоги на прожиття становить 219 грн. 64 коп., сума витрат з виплати і доставки пенсій становить 26 грн.05 коп., загальна сума витрат, що підлягає відшкодуванню становить 3113 грн. 03 коп. (а.с. 7)
Різниця становить 11640 грн. 06 коп. (а.с. 11-12).
Відповідно до акту щомісячної звірки витрат по особових справах потерпілих за грудень 2009 року позивач зазначає, що 29 особі виплачено пенсій (основний розмір) на суму 2862 грн. 37 коп., сума виплаченої щомісячної цільової грошової допомоги на прожиття становить 11934 грн. 95 коп., сума витрат з виплати і доставки пенсій становить 123 грн.46 коп., загальна сума витрат, що підлягає відшкодуванню становить 14920 грн. 78 коп.
За даними відповідача 29 особі виплачено пенсій (основний розмір) на суму 2862 грн. 37 коп., сума виплаченої щомісячної цільової грошової допомоги на прожиття становить 219 грн. 64 коп., сума витрат з виплати і доставки пенсій становить 25 грн. 69 коп., загальна сума витрат, що підлягає відшкодуванню становить 3107 грн. 70 коп. (а.с. 8)
Різниця становить 11813 грн. 08 коп. (а.с. 13-14).
Згідно зі статтями 8 і 10 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пенсійне забезпечення громадян здійснюється органами Пенсійного фонду України. Пенсійний фонд, поряд з іншими надходженнями формується за рахунок коштів, що відраховуються підприємствами на заходи соціального страхування.
Відповідно до ст. 26 "Основ законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Пенсійний фонд є страхувальником у сфері пенсійного забезпечення.
Відповідно до статті 81 Закону України "Про пенсійне забезпечення" призначення пенсій і оформлення документів для їх виплати здійснюється органами Пенсійного фонду України.
Статтями 21 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" встановлено обов'язок Фонду соціального страхування від нещасних випадків відшкодувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або у разі його смерті при настанні страхового випадку, виплачуючи її потерпілому або особам, які перебували на його утриманні, та пенсію по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання або пенсію у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
Збір та акумулювання страхових внесків відповідно до статті 46 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професіонального захворювання, які спричинили втрату працездатності" та статей 1, 2 Закону України "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків.
У судовому засіданні встановлено, що протягом жовтня - грудня 2009 року позивачем виплачено 45024,59 грн., пов'язані з виплатою державної адресної допомоги, передбаченої Постановою № 265 особам, яким виплачуються пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
Частиною 2 п. 5 ст. 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" передбачено, що у разі, якщо після призначення застрахованій особі матеріальної допомоги чи надання соціальних послуг між Фондом соціального страхування від нещасних випадків і страховиками з інших видів соціального страхування виникають спори щодо понесених витрат, виплата здійснюється страховиком, до якого звернувся застрахований. При цьому страховик, до якого звернувся застрахований, має право звернутися до відповідного страховика з інших видів соціального страхування щодо відшкодування ним витрат.
Згідно з ч. 2 ст. 7 Закону України "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", Фонд соціального страхування від нещасних випадків сплачує страхові виплати та надає соціальні послуги працівникам (членам їх сімей), які потерпіли на виробництві до 1 квітня 2001 року, з того часу, коли відповідні підприємства передали в установленому порядку Фонду соціального страхування від нещасних випадків документи, що підтверджують право цих працівників (членів їх сімей) на такі страхові виплати та соціальні послуги, або коли таке право встановлено в судовому порядку.
Потерпілі, документи яких не передані до Фонду, продовжують отримувати належні виплати та соціальні послуги від свого роботодавця, Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування України. При цьому кошти, виплачені потерпілому страхувальником, зараховуються Фондом у рахунок його страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а між страховиками з інших видів страхування і Фондом в подальшому відбуваються відповідні розрахунки.
16.05.2003 року Міністерством юстиції України зареєстрована постанова правління Пенсійного фонду України та правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України № 5-4/4 від 04.03.2003 року, якою затверджено Порядок відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (далі - Порядок).
Пунктом 2 вказаного Порядку визначено механізм відшкодування на централізованому рівні Фондом соціального страхування від нещасних випадків Пенсійному фонду витрат, пов'язаних з виплатою відповідних пенсій.
Згідно з пунктами 5, 6 і 7 Порядку органи Пенсійного фонду щомісяця проводять з відділеннями виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків звірку витрат по особових справах потерпілих, складають акт щомісячної звірки, в якому визначають загальну суму витрат, що підлягає відшкодуванню, та до 15 числа місяця, наступного за звітним, подають його відповідно головним управлінням Пенсійного фонду і управлінням виконавчої дирекції Фонду на місцях. Головні управління Пенсійного фонду та управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на підставі поданих актів узагальнюють і узгоджують Довідку про відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою відповідних пенсій, та до 20 числа місяця, наступного за звітним, подають її відповідно до Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування від нещасних випадків. Фонд соціального страхування від нещасних випадків на підставі вказаної довідки на централізованому рівні до 25 числа місяця, наступного за звітним, перераховує відповідні кошти Пенсійному фонду.
У судовому засіданні встановлено, що відповідач відмовляється вживати заходи, спрямовані на відшкодування витрат позивача, пов'язаних із виплатою державної адресної допомоги, передбаченої Постановою №265 та сплаченого поштового збору, особам, яким виплачуються пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
Суд не бере до уваги доводи відповідача щодо неможливості відшкодування витрат, понесених позивачем відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №265 з наступних підстав.
Постановою №265 визначено, що у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму.
При цьому, згідно положень п.4 даної Постанови, виплата щомісячної адресної допомоги та витрати на її доставку, передбаченої цією постановою здійснюється за рахунок коштів, з яких виплачується пенсія або державна соціальна допомога.
З урахуванням викладеного суд вважає, що щомісячна адресна допомога до пенсії та поштовий збір підлягають відшкодуванню Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Пенсійному фонду України, оскільки виплачується відповідно до нормативно-правового акту - постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання пенсійного забезпечення громадян" №265 від 26.03.2008 року, а також підпадають під визначений п.4 Порядку відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання - перелік соціальних виплат, що відшкодовуються фондом.
Позивачем складено акти щомісячних звірок витрат по особових справах потерпілих, яким виплачено пенсії по інвалідності за період з жовтня 2009 року по грудень 2009 року, включно. Дані акти подані на узгодження та підписання відповідачу. Відповідач підписав акти, але відмовився прийняти до заліку витрати, що підлягають відшкодуванню, на загальну суму 35513,12 грн. При цьому, відповідач не заперечував щодо правильності розрахунку суми, вказаної позивачем. Дослідивши матеріали пенсійних справ, надані позивачем, та наявні матеріали адміністративної справи, судом підтверджено правильність розрахунку сум, які відображені позивачем у актах взаємозвірки.
Відмова відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Бершадському районі Вінницької області розцінюється судом як безпідставна та така, що суперечить чинному законодавству України, оскільки щомісячна державна адресна допомога є соціальною виплатою, здійснюється за рахунок коштів, з яких виплачується пенсія, і відповідно, підлягає врахуванню та відшкодуванню відповідачем.
Вимога позивача щодо стягнення з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Бершадському районі Вінницької області витрат на виплату та доставку пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання в розмірі 35513,12 грн. є обґрунтованою.
З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку про те, що обраний позивачем спосіб захисту порушеного права відповідає вимогам чинного законодавства та вимога позивача щодо стягнення з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Бершадському районі Вінницької області витрат на виплату та доставку пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання в розмірі 35513,12 грн. за період з жовтня 2009 року по грудень 2009 року підлягає задоволенню.
Зі змісту ст. ст. 11, 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.
Враховуючи те, що позивач на підставі п. 34 ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" звільнений від сплати державного мита, а також те, що інші судові витрати по даній справі не здійснювались, відсутні підстави для стягнення з відповідача судових витрат.
Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -
ПОСТАНОВИВ :
Позов задовольнити повністю.
Стягнути з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Бершадському районі Вінницької області (вул. Миколаєнка, 6/1, м. Бершадь, Вінницька область, ідентифікаційний код 25937647) розмір витрат пов'язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання за період з 1 жовтня 2009 року по грудень 2009 року в сумі 35513 (тридцять п'ять тисяч п'ятсот тринадцять) грн. 12 коп. на користь Управління Пенсійного фонду України у Чечельницькому районі Вінницької області (вул. Леніна, 31, смт. Чечельник, Чечельницький район, Вінницька область, ідентифікаційний код - 24896024).
Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.
Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.
Відповідно до ст. 254 КАС України постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.
У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.
Повний текст постанови оформлено: 06.08.10
Суддя/підпис/Мельник-Томенко Жанна Миколаївна
Судове рішення № 10661748, Вінницький окружний адміністративний суд було прийнято 02.08.2010. Форма судочинства - Адміністративне, форма рішення - Постанова. На цій сторінці ви зможете знайти важливі дані про це судове рішення. Ми надаємо зручний та швидкий доступ до актуальних судових рішень, щоб ви могли бути в курсі останніх судових прецедентів. Наша база даних включає повний спектр необхідної інформації, дозволяючи вам швидко знаходити важливі дані.
Це рішення відноситься до справи № 2-а-2862/10/0270. Організації, які зазначені в тексті цього судового документа: