Рішення № 73327275, 02.04.2018, Хортицький районний суд м. Запоріжжя

Дата ухвалення
02.04.2018
Номер справи
337/314/18
Номер документу
73327275
Форма судочинства
Цивільне
Компанії, зазначені в тексті судового документа
Державний герб України

ЄУН 337/314/18

2/337/613/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2018 року Хортицький районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді - Мурашової Н.А.

за участю секретаря - Бессарабової Т.П.

представника позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Запоріжжі цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ПАТ «Страхова компанія «АХА Страхування» про стягнення страхового відшкодування матеріальної шкоди, пов’язаної з тимчасовою непрацездатністю,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом, який мотивує тим, що 02.05.2017р. сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої він отримав легкі тілесні ушкодження, в зв’язку з чим з 02.05.2017р. по 19.05.2017р. проходив амбулаторне лікування. Шкоду його здоров’ю завдано джерелом підвищеної небезпеки – автомобілем марки Ореl, державний номер НОМЕР_1, під керуванням ОСОБА_4. Останній рішенням суду визнаний винуватим в ДТП. Цивільно-правова відповідальність ОСОБА_4 була застрахована АТ «СК «АХА Страхування», яке в даному випадку зобов'язане відшкодувати йому як потерпілій особі шкоду, заподіяну його здоров’ю, в тому числі шкоду, пов’язану з вимушеною тимчасовою втратою працездатності. З метою отримання грошового відшкодування він звернувся до страховика із відповідними заявами, надавши всі необхідні документи. Однак, страхове відшкодування було виплачено йому не в повному розмірі - страховик виплатив лише страхове відшкодування витрат на лікування в розмірі 1920,06грн. та моральної шкоди в розмірі 96,00грн., без відшкодування середньої заробітної плати за час тимчасової втрати працездатності в розмірі 12362,76 грн., яка обчислюється шляхом множення його середньоденної заробітної плати за місцем роботи в ТОВ «ЗАХИСТ-ТЕХНО» (686,82грн.) на час тимчасової втрати працездатності (18 днів). Просить стягнути з відповідача страхове відшкодування матеріальної шкоди, пов’язаної з тимчасовою втратою працездатності в розмірі 12362,76 грн.

Ухвалою суду від 02.02.2018р. відкрито спрощене позовне провадження та призначено розгляд справи по суті у відкритому судовому засіданні.

16.03.2018р. від відповідача - ОСОБА_5 «СК «АХА Страхування» до суду надійшов відзив на позов, в якому він позовні вимоги не визнав повністю та зазначив, що ст.25 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачає виключний перелік осіб, які мають право на відшкодування шкоди, пов’язаної з тимчасовою втратою працездатності за підтверджений відповідним закладом охорони здоров’я час. Відшкодування шкоди, пов’язаної з тимчасовою втратою працездатності, не може здійснюватись особі, яка на момент дорожньо-транспортної пригоди досягла пенсійного віку і відповідно до закону вже є непрацездатною. Позивач ОСОБА_3, 27.07.1943р.н., є пенсіонером за віком, тому відшкодування йому шкоди, пов’язаної з тимчасовою втратою працездатності, не передбачено Законом. Крім того, тимчасова непрацездатність, яка триває безперервно від початку визначеного захворювання, травми тощо, засвідчується листком непрацездатності, який видається закладом охорони здоров’я відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, які засвідчують непрацездатність громадян, затвердженої Міністерством охорони здоров’я України №455 від 13.11.2001р. Позивач не надав доказів на підтвердження видачі йому листка непрацездатності, отже не довів самого випадку тимчасової непрацездатності. Просить в задоволені позову відмовити в повному обсязі.

23.03.2018р. до суду від представника позивача – адвоката ОСОБА_1 надійшла відповідь на відзив відповідача, в якому зазначено, що позивач ОСОБА_3 має статус потерпілого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди і відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» має право на отримання страхового відшкодування спричиненою його здоров’ю матеріальної та моральної шкоди, в т.ч., відшкодування неотриманих доходів за час втрати працездатності як працююча особа. Системний аналіз ст..25 вказаного закону свідчить, що одержувачем такого відшкодування є потерпіла/працююча особа. Жодних застережень щодо заборони здійснення стразового відшкодування втраченого заробітку за час тимчасової втрати працездатності особам, які досягли пенсійного віку і є непрацездатними в силу вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» не містить. Тому посилання представника відповідача на відсутність законних підстав для виплати позивачу страхового відшкодування втраченого доходу за час тимчасової непрацездатності є незаконним та дискримінаційним. Просить позов задовольнити.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов підтримав повністю з підстав, викладених в позовній заяві та відповіді на відзив, просив позов задовольнити в повному обсязі. Додатково пояснив, що на момент ДТП позивач ОСОБА_3 працював на посаді директора ТОВ «ЗАХИСТ-ТЕХНО». У зв’язку з отриманими під час ДТП травмами, які є легкими тілесними ушкодженнями, він 18 днів перебував на амбулаторному лікуванні в лікарняних закладах, що підтверджується відповідними довідками. Чи видавались позивачу листки тимчасової непрацездатності йому як представнику наразі невідомо. За час тимчасової втрати працездатності розмір втраченого ним доходу становить 12 362,76грн., виходячи із середньоденного заробітку 686,82грн., що підтверджується відповідною довідкою підприємства. Позивач в силу вимог Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» є потерпілою особою і відповідно має право на виплату йому страхового відшкодування спричиненої матеріальної шкоди. Той факт, що він є пенсіонером, тобто непрацездатною особою за віком, в даному випадку не впливає на реалізацію Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Представник відповідача ОСОБА_2 в судовому засіданні позов не визнала з підстав, викладених у відзиві на позов. Додатково суду пояснила, що з окремою заявою про виплату страхового відшкодування неотриманих доходів за час тимчасової втрати працездатності ОСОБА_3 до страхової компанії не звертався. Він подавав заяви про виплату страхового відшкодування витрат на лікування та моральної шкоди. Можливо йому надавались роз’яснення щодо здійснення усіх страхових виплат. Жодних належних документів для здійснення виплати сум, передбачених ст..25 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», зокрема, листків непрацездатності тощо не надходило. Однак, в будь-якому разі, він не має право на отримання цих сум, оскільки є пенсіонером і відповідно непрацездатною особою. Законом не передбачено здійснення виплати неотриманих доходів за час тимчасової втрати працездатності особам, які вже є непрацездатними. Просить в задоволенні позову відмовити.

Суд, вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, вважає позов ОСОБА_3 необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Відповідно до ст.15,16 ЦК України, ст.4,5 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно з ст.22 ЦК України особа, якій завдано збитків в результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: 1) втрати, яких особа зазнала у зв’язку з знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушено (упущена вигода).

Згідно з ст.1166 ЦК України майнова шкода, заподіяна майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Згідно з ст.1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об’єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку. Особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.

Однак відповідно до вимог Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» №1961-ІV (далі – Закон №1961-ІV) власники наземних транспортних засобів зобов’язані застрахувати свою цивільно-правову відповідальність з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та майну потерпілих при експлуатації наземних транспортних засобів на території України.

Відповідно до ст.6 вказаного Закону №1961-ІV страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю та/або майну потерпілого.

У разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров’ю, майну третьої особи (п.22.1 ст.22 Закону №1961-ІV ).

Згідно з ст.23 Закону №1961-ІV шкодою, заподіяною життю та здоров'ю потерпілого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, є: шкода, пов'язана з лікуванням потерпілого; шкода пов'язана з тимчасовою втратою працездатності потерпілим; шкода, пов'язана із стійкою втратою працездатності потерпілим; моральна шкода, що полягає у фізичному болю та стражданнях, яких потерпілий - фізична особа зазнав у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; шкода, пов'язана із смертю потерпілого.

Як передбачено ст.25 Закону №1961-ІV у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності потерпілим відшкодовуються не отримані доходи за підтверджений відповідним закладом охорони здоров'я час втрати працездатності. Доходи потерпілого оцінюються в таких розмірах: -для працюючої особи (особи, яка працює за трудовим договором) - неотримана середня заробітна плата, обчислена відповідно до норм законодавства України про працю; - для особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, - неотримані доходи, які обчислюються як різниця між доходом за попередній (до дорожньо-транспортної пригоди) календарний рік та доходом, отриманим у тому календарному році, коли особа була тимчасово непрацездатною; - для непрацюючої повнолітньої особи - допомога у розмірі, не меншому мінімальної заробітної плати, встановленої чинним законодавством.

Якщо особа була в зазначеному статусі менше вказаних розрахункових термінів, то до уваги береться середньомісячний доход з розрахунку суми сукупного доходу такої особи за попередній до настання страхового випадку календарний рік та доход протягом фактичного терміну (повні місяці) перебування особи в зазначеному

статусі.

Суд встановив, що 02.05.2017р. о 14.12 год. в м.Запоріжжі відбулась дорожньо-транспортна пригода за участю позивача ОСОБА_3, який керував транспортним засобом RAF, державний номер НОМЕР_2, та ОСОБА_6, який керував автомобілем OPEL ASTRA, державний номер 64066НЕ.

Відповідно до постанови Ленінського районного суду м.Запоріжжя від 16.05.2017р., яка змінена постановою Апеляційного суду Запорізької області від 04.07.2017р., винуватим в скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.124 КУпАП, за вищевказаним фактом ДТП, визнано ОСОБА_6 (арк. 7-8,17-19).

Вказані судові рішення набрали законної сили 04.07.2017р..

Відповідно до ч.6 ст.82 ЦПК України, постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, яке набрало законної сили, є обов’язковою для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалено постанова суду, з питань, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Отже, обставини, встановлені постановами Ленінського районного суду м.Запоріжжя від 16.05.2017р. та Апеляційного суду Запорізької області від 04.07.2017р., зокрема, чи мало місце ДТП та чи вчинено воно з вини ОСОБА_6, не підлягають доказуванню при розгляді даної справи, яка стосується цивільно-правової відповідальності за наслідки цих дій.

Також судом встановлено, що цивільно-правова відповідальність ОСОБА_6 була застрахована ОСОБА_5 «СК «АХА Страхування» згідно з полісом АК №6072639 від 07.06.2016р., строк дії до 06.06.2017р. (арк. 9,56).

04.05.2017р. позивач ОСОБА_3 як потерпіла особа повідомив страховика - «СК «АХА Страхування» про страховий випадок (арк. 73-74).

Згідно довідки КУ «МКЛЕ та ШМД м.Запоріжжя від 26.06.2017р., ОСОБА_3 02.05.2017р. відвідав травмпункт, де був виставлений діагноз: Закритий перелам акроміального кінця лівої ключиці без зміщення (арк.20).

Згідно довідки поліклінічного відділення КУ «Запорізька багатопрофільна клінічна лікарня №9» від 26.06.2017р., ОСОБА_3 в зв’язку з травмою, отриманою внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, проходив амбулаторне лікування з 02.05.2017р. по 19.05.2017р. Діагноз: закритий перелам-вивих акроміального кінця лівої ключиці (арк.21).

Згідно висновку спеціаліста №163 від 31.07.2017р. (вих. №171/А від 01.08.2017р.), в результаті проведення судово-медичного обстеження ОСОБА_3 було встановлено, що отримане останнім тілесне ушкодження - закритий перелам-вивих акроміального кінця лівої ключиці кваліфікуються як легке тілесне ушкодження (арк.22-24).

06.09.2017р. позивач ОСОБА_3 звернувся до ОСОБА_5 «СК «АХА Страхування» з заявами щодо виплати страхового відшкодування майнової шкоди, спричиненої здоров’ю (арк.77-78).

Згідно листа ОСОБА_5 «СК «АХА Страхування» від 12.09.2017р. страховою компанією прийнято рішення про виплату ОСОБА_3 страхового відшкодування витрат на лікування в розмірі 1920,06 грн. та страхового відшкодування моральної шкоди в розмірі 96,00 грн., які 13.09.2017р. перераховані останньому платіжними дорученнями (арк.79).

Також судом встановлено, що ОСОБА_3, 27.07.1943р.н., є пенсіонером за віком з 2003р. (арк..70).

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ОСОБА_3 є співзасновником та директором ТОВ «ЗАХИСТ-ТЕХНО» (арк.25-28).

Відповідно до довідки ТОВ «ЗАХИСТ-ТЕХНО» №14 від 11.09.2017р., розмір заробітної плати ОСОБА_3 як директора, нарахованої в березні 2017р., становить 20000,00грн, в квітні 2017р. – 20522,38грн. Середньоденна заробітна плата складає 686,82 грн. (арк. 29).

З’ясувавши повно, всебічно та об’єктивно усі обставини даної справи, дослідивши надані сторонами докази на їх підтвердження з точки зору їх належності, допустимості, достатності та взаємозв’язку, проаналізувавши вищевикладені вимоги діючого законодавства, суд вважає встановленим та доведеним, що 02.05.2017р. з вини водія ОСОБА_4 сталася ДТП, в результаті якої позивач ОСОБА_3 зазнав ушкодження здоров'я у вигляді закритого переламу-вивіху акроміального кінця лівої ключиці, яке кваліфікуються як легке тілесне ушкодження, у зв’язку з чим йому спричинена матеріальна та моральна шкода.

На момент ДТП цивільно-правова відповідальність винуватої особи ОСОБА_4 була застрахована відповідачем ОСОБА_5 «СК «АХА Страхування», вказана подія визнана страховою компанією страховим випадком і відповідач в добровільному порядку виплатив позивачу страхове відшкодування витрат на лікування в розмірі 1920,06 грн. та страхове відшкодування моральної шкоди в розмірі 96,00грн.

В той же час, між сторонами виник спір щодо здійснення відповідачем страхового відшкодування позивачу ОСОБА_3 шкоди, пов’язаної з тимчасовою втратою ним працездатності, як це передбачено ст.25 Закону №1961-ІV.

Вирішуючи цей спір, суд виходить з того, що сам по собі факт ушкодження здоров’я внаслідок ДТП 02.05.2017р. та набуття позивачем ОСОБА_3 статусу потерпілої особи відповідачем фактично не заперечується.

Разом з тим, за змістом ст.25 Закону №1961-ІV страхове відшкодування не отриманих доходів виплачується страховою компанією потерпілому, який є працюючою особою, або особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, або непрацюючою повнолітньою особою, у випадку тимчасової втрати працездатності за відповідний час, який підтверджується закладом охорони здоров’я.

Відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001р. № 455 (далі – Інструкція №455), тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності (п.1.1), видача інших документів про тимчасову непрацездатність забороняється, крім випадків, обумовлених п. 1.13, 2.7, 2.16,

2.17, 2.18, 2.19, 2.20, 3.4, 3.16, 6.6.

Згідно з п.1.3.1 Інструкції листок непрацездатності видається громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, які проживають в Україні і працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у тому числі в іноземних дипломатичних представництвах та консульських установах.

Видача документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність здійснюється лікуючим лікарем (фельдшером) амбулаторно-поліклінічних закладів переважно за місцем проживання чи роботи при пред'явленні паспорта чи іншого документа, який засвідчує особу непрацездатного і тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем (фельдшером), про що робиться відповідний запис у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого з обгрунтуванням тимчасової непрацездатності (п.1.6-1.8).

Відповідно до п.2.1 п.2 вказаної Інструкції, у разі захворювання чи травми на весь період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) видається листок непрацездатності, що обраховується в календарних днях.

Звертаючись до суду з цим позовом, позивач обґрунтував позовні вимоги тим, що на момент ДТП 02.05.2017р. він працював директором ТОВ «ЗАХИСТ-ТЕХНО», що підтверджується відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також довідкою вказаного підприємства №14 від 11.09.2017р.

Однак, суд вважає, що позивач не довів належними та допустимим доказами те, що на момент ДТП він дійсно працював директором ТОВ «ЗАХИСТ-ТЕХНО».

Надана ним інформація з вказаного державного реєстру дійсно містить відомості про нього як директора товариства, однак не містить відомостей про дату формування інформації, у зв’язку з чим достовірно встановити чи займав позивач посаду директора саме станом на 02.05.2017р. неможливо.

Надана ним довідка від 11.09.2017р. також не містить відомостей про період роботи та посаду позивача в зазначеному товаристві. Крім того, вона містить відомості про нараховану йому заробітну плату лише за березень-квітень 2017р. і не містить відомостей про заробітну плату за травень 2017р., що могло б свідчити про те, що він дійсно працював станом на 02.05.2017р.

Інших належних та допустимих доказів на підтвердження факту свого працевлаштування, якими можуть бути копія трудової книжки або копії наказів про призначення на посаду, довідка підприємства, позивач суду не надав.

Крім того, позивач обґрунтовує свої вимоги тим, що 02.05.2017р. у зв’язку з отриманою в ДТП травмою він перебував на амбулаторному лікуванні в поліклінічному відділенні КУ «Запорізька багатопрофільна клінічна лікарня №9» з 02.05.2017р. по 19.05.2017р., що підтверджується довідкою вказаного закладу від 26.06.2017р.

Разом з тим, суд вважає, що позивач в порушення вимог ст.12,81 ЦПК України не надав суду належного та допустимого доказу, що у зв’язку з отриманою під час ДТП травмою він як працююча особа перебувала в стані тимчасової непрацездатності, а саме, листка непрацездатності, виданого закладом охорони здоров’я відповідно до вимог Інструкції №455.

Суд вважає, що саме такий листок є належним та допустимим доказом підтвердження факту тимчасової непрацездатності працюючої особи і є підставою для здійснення йому виплати не отриманого за час непрацездатності доходу.

Як пояснив в судовому засіданні представник позивача, йому невідомо чи отримував позивач листок непрацездатності, чи надавав його потім на місце роботи на підтвердження поважності причин своєї відсутності, обліку робочого часу, отримання допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Надану позивачем довідку поліклінічного відділення КУ «Запорізька багатопрофільна клінічна лікарня №9» від 26.06.2017р. про його знаходження на амбулаторному лікуванні у зв’язку з отриманою травмою з 02.05.2017р. по 19.05.2017р., суд не бере до уваги, оскільки вона є неналежним доказом на підтвердження факту та часу тимчасової непрацездатності працюючої особи, її видача не передбачена Інструкцією №455 і вона не замінює собою листок непрацездатності, а лише підтверджує факт звернення позивача до лікарні з приводу ушкодження здоров’я і отримання відповідного лікування, що в даному випадку само по собі відповідачем не заперечується, оскільки ним добровільно здійснена виплата страхового відшкодування витрат на таке лікування.

Ухвалюючи рішення, суд також виходить з того, що жодних належних документів про те, що він на час ДТП був працюючою особою, певний час не міг працювати і перебував в стані тимчасової непрацездатності, не отримав певний дохід, від чого фактично і залежить виплата страхового відшкодування шкоди за час тимчасової непрацездатності, позивач не подав і до страхової компанії, незважаючи на її роз’яснення, надані на його звернення.

Таким чином, за вказаних обставин у відповідача не було підстав для виплати позивачу страхового відшкодування шкоди у зв’язкою з його тимчасовою непрацездатністю як працюючої особи відповідно до ст..25 Закону №1961-ІV в добровільному порядку і суд не знаходить підстав для його стягнення в судовому порядку.

При цьому, суд не бере до уваги доводи представника відповідача про те, що відшкодування шкоди, пов’язаної з тимчасовою втратою працездатності, не може здійснюватись особі, яка на момент ДТП досягла пенсійного віку, оскільки пенсіонерами є непрацездатні особи.

Суд вважає такі доводи безпідставними, оскільки за змістом ст.1.3 Закону №1961-ІV потерпілими особами є юридичні та фізичні особи, життю, здоров'ю та/або майну яких заподіяна шкода внаслідок дорожньо-транспортної пригоди з використанням транспортного засобу. Жодних застережень щодо заборони виплати страхового відшкодування, передбаченого ст..25 вказаного Закону, особам пенсійного віку, Закон №1961-ІV не містить. В даному випадку істотним для отримання такого страхового відшкодування є те, що потерпілий від ДТП працює чи не працює, чи перебував в стані тимчасової непрацездатності через ушкодження здоров’я, який дохід не отримав за цей час.

Крім того, суд звертає увагу, що діючим в Україні законодавством не заборонено продовжувати працювати особі, яка досягла пенсійного віку і набула статусу непрацездатної особи саме в силу свого віку. При цьому, будь-яка працююча особа має право на соціальні гарантії, зокрема, передбачені Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», в т.ч. на отримання допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. В даному випадку тимчасова непрацездатність пов’язана з станом здоров’я особи, а не з її віком, що, на думку суду, узгоджується з вимогами ст..25 Закону №1961-ІV, яка і передбачає виплату потерпілій особі страхового відшкодування доходу, який він не отримав за місцем своєї роботи за час тимчасової непрацездатності, пов’язаної з ушкодженням його здоров’я.

На підставі вищевикладеного, в задоволенні позову слід відмовити.

Керуючись ст.22,1166,1187 ЦК України, Законом України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», ст.2,4,5,12,13,76-82,89,141,258,263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_3, 27.07.1943р.н., РНОКПП НОМЕР_3, місце реєстрації: м.Запоріжжя, вул. Героїв 93-ї бригади, б.14 кв.39, до ПАТ «Страхова компанія «АХА Страхування», ЄРДПОУ 20474912, місце знаходження: м.Київ, вул..Іллінська, б.8, про стягнення страхового відшкодування матеріальної шкоди, пов’язаної з тимчасовою непрацездатністю, - відмовити повністю.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Запорізької області через Хортицький районний суд м.Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 11.04.2018р.

Суддя Н.А.Мурашова

02.04.2018

Часті запитання

Який тип судового документу № 73327275 ?

Документ № 73327275 це Рішення

Яка дата ухвалення судового документу № 73327275 ?

Дата ухвалення - 02.04.2018

Яка форма судочинства по судовому документу № 73327275 ?

Форма судочинства - Цивільне

Я не впевнений, що мені підходить повний доступ до системи YouControl. Які є варіанти?

Ми зацікавлені в тому, щоб ви були максимально задоволені нашими інструментами. Для того, щоб упевнитись в цінності і потребі системи YouControl саме для вас - замовляйте безкоштовну демонстрацію продукту. Також можна придбати доступ на 1 добу за 680 гривень.
Детальна інформація про ліцензії та тарифні плани.

В якому cуді було засідання по документу № 73327275 ?

У чому перевага платних тарифів?

У платних тарифах ви отримуєте іформацію зі 180 джерел даних, у той час як у безкоштовному - з 22. Також у платних тарифах доступно більше розділів даних та аналітичні інструменти миттєвої оцінки компаній, ФОП, та фізосіб.
Детальніше про різницю в доступах на сторінці тарифів.

Відомості про судове рішення № 73327275, Хортицький районний суд м. Запоріжжя

Судове рішення № 73327275, Хортицький районний суд м. Запоріжжя було прийнято 02.04.2018. Форма судочинства - Цивільне, форма рішення - Рішення. На цій сторінці ви зможете знайти ключові дані про це судове рішення. Ми надаємо зручний та швидкий доступ до актуальних судових рішень, щоб ви могли бути в курсі останніх судових прецедентів. Наша база даних охоплює повний спектр необхідної інформації, дозволяючи вам зручно знаходити ключові дані.

Судове рішення № 73327275 відноситься до справи № 337/314/18

Це рішення відноситься до справи № 337/314/18. Організації, які зазначені в тексті цього судового документа:


Наша система забезпечує пошук за різними критеріями, такими як регіон або назва суда. Також у персональному кабінеті є можливість докладного налаштування, що суттєво прискорює процес пошуку відомостей. Це дозволяє результативно заощаджувати ваш час при отриманні необхідної інформації з реєстру судових рішень та інших офіційних джерел.

Попередній документ : 73327268
Наступний документ : 73327299