Єдиний державний реєстр судових рішень Справа №463/7044/23
Провадження №2/463/306/24
ЗАОЧНЕ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
12 лютого 2024 року Личаківський районний суд м. Львова
в складі: головуючого судді Гирич С. В.
з участю секретаря судових засідань Назара Р.М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовною заявою Приватного акціонерного товариства «Страхова група «ТАС» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку суброгації,
в с т а н о в и в :
позивач звернувся до суду із позовом про відшкодування шкоди в порядку суброгації в розмірі 11189,92 грн.
Свої вимоги обґрунтовує тим, що ПрАТ «СГ «ТАС» укладено Генеральний договір добровільного страхування наземних транспортних засобів, цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів, водіїв і пасажирів від нещасного випадку № FA- 00090711, предметом якого є страхування транспортного засобу Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 . 17.08.2020 року о 18:50 год. в м. Львові на пр. В.Чорновола, 93 відбулася дорожньо-транспортна пригода за участю застрахованого ТЗ та ТЗ Daewoo Nubira д.н. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_1 , якого в подальшому визнано винним у скоєнні правопорушення. В результаті зазначеної ДТП було пошкоджено ТЗ Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 . Представник власника пошкодженого автомобіля звернувся до позивача з заявою про настання події та виплатою страхового відшкодування. З метою визначення вартості відновлювального ремонту пошкодженого автомобіля ТЗ Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 проведено його огляд, про що складено акти огляду ТЗ (дефектна відомість) та отримано Рахунок-фактуру Т0В0000190 від 19.08.2020 року, відповідно до якого вартість ремонту Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 дорівнює 56 586,06 грн. Також, отримано платіжне доручення 46414 від 27.10.2020 року про оплату за ремонт пошкодженого ТЗ Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 від страхувальника. У зв`язку із зазначеним, позивачем було проведено виплату страхового відшкодування. Загалом фактичні витрати позивача склали у розмірі 53355,13 грн.
Враховуючи, що винуватцем ДТП визнано відповідача, а його цивільно-правова відповідальність на момент ДТП була застрахована в ТДВ «СК «ГАРДІАН» згідно Полісу № AO2977713 позивач звернувся до страхової компанії відповідача із заявою на виплату страхового відшкодування в порядку суброгації. Проте, ТДВ «СК «ГАРДІАН» задовольнило заяву позивача на суму 42165,21 грн., що покриває лише частину витрат позивача. А отже, залишок шкоди, що підлягає стягненню з відповідача становить 42165,21 грн.
Ухвалою від 17 листопада 2023 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження.
Представник позивача в судове засідання не з`явився, разом з тим подав заяву, в якій просить розгляд справи проводити за відсутності представника позивача.
Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку, зокрема шляхом розміщення оголошення про виклик на офіційному веб-порталі судової влади України, причин неявки не повідомив, відзив не подав.
Відповідно до положень ч.4 ст.223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).
Тому суд вважає, що у відповідності до ст.280 ЦПК України, оскільки позивач не заперечує проти такого вирішення справи, слід розглянути справу у відсутності відповідача, постановивши заочне рішення.
Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши повно і всебічно всі обставини справи та оцінивши в сукупності зібрані у справі докази, суд встановив наступне.
Як вбачається з матеріалів справи, ПрАТ «СГ «ТАС» укладено Генеральний договір добровільного страхування наземних транспортних засобів, цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів, водіїв і пасажирів від нещасного випадку № FA- 00090711. Предметом Договору страхування є страхування транспортного засобу Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 (надалі - Застрахований ТЗ).
Також, постановою Личаківського районного суду м. Львова від 14.09.2020 року (справа № 463/7912/20) стверджується, що 17.08.2020 року о 18:50 год. в м. Львові на пр. В. Чорновола, 93 відбулася дорожньо- транспортна пригода (надалі - ДТП) за участю Застрахованого ТЗ Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 та ТЗ Daewoo Nubira д.н. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_1 . Вказаною постановою відповідача визнано винним у вчиненні зазначеного ДТП.
В результаті зазначеної ДТП було пошкоджено ТЗ Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 , що підтверджується вказаною постановою.
З позову вбачається, що представник власника пошкодженого автомобіля ТЗ Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 звернувся до позивача з заявою про настання події та виплатою страхового відшкодування.
З метою визначення вартості відновлювального ремонту пошкодженого автомобіля ТЗ Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 проведено його огляд, про що складено акти огляду ТЗ (дефектна відомість) та отримано Рахунок-фактуру Т0В0000190 від 19.08.2020 року, відповідно до якого вартість ремонту Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 дорівнює 56 586,06 грн.
Також, отримано платіжне доручення 46414 від 27.10.2020 року про оплату за ремонт пошкодженого ТЗ Renault Logan, д.н. НОМЕР_1 від страхувальника.
У зв`язку із зазначеним, позивачем, на підставі зібраних документів та заяви про виплату власника складено розрахунки страхового відшкодування та страхові акти №27582/01/920 від 25.11.2020 року на суму 49355,13 грн. та №28070/01/920 від 01.12.2020 року на суму 4000,00 грн.
Виплата страхового відшкодування підтверджується платіжними дорученнями №141463 від 30.11.2020 року та №142271 від 02.12.2020 року.
Загалом фактичні витрати позивача склали у розмірі 53355,13 грн.
Згідно ст.27 ЗУ «Про страхування» «до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток».
Відповідно ст.1187 ч.2 Цивільного кодексу України «шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку».
Згідно ч.1 ст.993 Цивільного кодексу України «до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.
Враховуючи, що винуватцем ДТП визнано відповідача, а його цивільно-правова відповідальність на момент ДТП була застрахована в ТДВ «СК «ГАРДІАН» згідно Полісу № AO2977713 позивач звернувся до страхової компанії відповідача із заявою на виплату страхового відшкодування в порядку суброгації.
Проте, в ТДВ «СК «ГАРДІАН» задовольнило заяву позивача на суму 42165,21 грн., що покриває частину витрат позивача, що підтверджується платіжною інструкцією (доручення) №17461 від 09.07.2021 року.
Відповідно до ст.1194 Цивільного кодексу України особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).
А отже, оскільки розмір витрат позивача на виплату страхового відшкодування складає 53355,13 грн., при цьому Полісом № AO2977713 покрито лише частину шкоди на суму 42165,21 грн., то залишок шкоди, що підлягає стягненню з відповідача, складає: 11189,92 грн. = 53355,13 грн. 42165,21 грн.
Відповідно до ст.12, 81 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.
Відповідач доводи позивача жодним чином не заперечив та не спростував.
Враховуючи вищенаведене,оскільки позивачздійснив виплатустрахового відшкодуванняза Генеральнимдоговором добровільногострахування наземнихтранспортних засобів,цивільної відповідальностівласників наземнихтранспортних засобів,водіїв іпасажирів віднещасного випадку№FA-00090711,і ТДВ«СК «ГАРДІАН»згідно Полісу№ AO2977713здійснила виплатуна суму42165,21грн.,що покриваєчастину витратпозивача,тому слідстягнути в порядку суброгації з відповідача залишок невідшкодованої шкоди в розмірі 11 189,92 грн., тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги є підставними, обґрунтованими та підлягають до задоволення.
Задовольняючи позов, у відповідності до вимог ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача слід стягнути понесені останнім і документально підтверджені судові витрати, що становлять 2684 грн. судового збору.
Керуючись ст.12, 81, 89, 259, 263-265, 268, 293, 352, 354 ЦПК України, -
у х в а л и в:
позов задовольнити.
Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова група «ТАС» шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди у розмірі 11189,92 грн (одинадцять тисяч сто вісімдесят дев`ять гривень 92 копійки)
Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерноготовариства «Страховагрупа «ТАС» 2684 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні) судових витрат.
Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.
Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків встановлених цим кодексом не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.
На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з часу складання повного судового рішення до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.
Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.
Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):
позивач: Приватне акціонерне товариство «Страхова група «ТАС», місцезнаходження юридичної особи: 03062, м.Київ, просп. Берестейський, 62, Код ЄДРПОУ 30115243;
відповідач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .
Суддя: Гирич С. В.
Судове рішення № 119522538, Личаківський районний суд м.Львова було прийнято 12.02.2024. Форма судочинства - Цивільне, форма рішення - Рішення. На цій сторінці ви зможете знайти ключові відомості про це судове рішення. Ми надаємо зручний та швидкий доступ до поточних судових рішень, щоб ви могли бути в курсі недавніх судових прецедентів. Наша база даних містить повний спектр необхідної інформації, дозволяючи вам зручно знаходити ключові відомості.
Це рішення відноситься до справи № 463/7044/23. Юридичні особи, які зазначені в тексті цього судового документа: