Рішення № 105426493, 20.07.2022, Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дата ухвалення
20.07.2022
Номер справи
686/8793/22
Номер документу
105426493
Форма судочинства
Цивільне
Компанії, зазначені в тексті судового документа
Державний герб України Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 686/8793/22

Провадження № 2/686/3841/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

20 липня 2022 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд в складі: головуючого судді Продана Б.Г., при секретарі Боднар А.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому цивільну справу № 686/8793/22 за позовною заявою ОСОБА_1 до товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Ю.ЕС.АЙ», треті особи: товариство з обмеженою відповідальністю «Джоін АП!», фізична-особа підприємець ОСОБА_2

про стягнення страхового відшкодування,

ВСТАНОВИВ:

05 травня 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТДВ «Страхова компанія «Ю.ЕС.АЙ», треті особи: ТОВ «Джоін АП», фізична-особа підприємець ОСОБА_2 про стягнення страхового відшкодування в розмірі 17157,68 грн.

На обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що 31.10.2020 року уклав з турагентом ФОП ОСОБА_2 , що діє від імені туроператора ТОВ «Джоін АП!» договір про надання туристичних послуг, за яким туроператор зобов`язався забезпечити надання комплексу туристичних послуг позивачу щодо його відпочинку у період з 14.11.2020 року по 22.11.2020 року на території Арабської Республіки Єгипет. Вартість послуг в розмірі 19075,00 грн. була сплачена 21.10.2020 року.

Одночасно з укладенням договору про надання туристичних послуг здійснено добровільне страхування фінансових ризиків внаслідок неможливості здійснення подорожі за кордон або зміни строків перебування за кордон про що туристу ОСОБА_1 видано свідоцтво про страхування, за яким страховиком є Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Ю.ЕС.АЙ.», страхувальником - ТОВ «ДЖОІН АП!», застрахована особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк страхування: 02.11.2020 року - 22.11.2020 року, страхова сума: 19075,20 грн., безумовна франшиза: 10% від страхової суми.

Згідно умов договору страхування, інфікування Застрахованої особи вірусом Covid-19 (Коронавірус), що підтверджено лабораторним дослідженням шляхом тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) або іншим методом за розпорядженням МОЗ України, датованим не раніше ніж за 48 годин до початку туру; та/або розлад здоров`я (інфекційні або гострі захворювання) Застрахованої особи строк якого становить більше 10 календарних днів включно, який суттєво перешкоджає подорожі, а саме: вимагає стаціонарного лікування та або дотримання карантинного режиму на дату початку туру, - є страховими ризиками та є підставою для виплати страхового відшкодування.

09.11.2020 року ОСОБА_1 отримано лабораторне дослідженням, за результатами якого підтверджено його інфікування вірусом COVID-19. У зв`язку із чим позивач перебував на стаціонарному лікуванні у Хмельницькій інфекційній лікарні у період з 13.11.2020 року по 04.12.2020 року включно.

Позивач звернувся до страховика ТДВ Страхова компанія «Ю.Ес.Ай.» про настання подій, що є страховими ризиками та направив необхідні для виплати документи, однак страхової виплати так і не отримав, у зв`язку із чим змушений звернутись до суду.

10.05.2022 року по справі відкрито провадження, призначено підготовче засідання.

25.05.2022 року справу призначено до слухання по суті.

Позивач в судове засідання не з`явився, направив до суду заяву про здійснення розгляду справи без його участі, не заперечує проти винесення заочного рішення.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про день та час слухання справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань в судове засідання не направляв.

Треті особи в судове засідання не з`явились, про день та час слухання справи повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Враховуючи вимоги ст. 280 ЦПК України, а також беручи до уваги згоду позивача по справі, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи на підставі тих доказів, які є в матеріалах справи.

Дослідивши надані докази, вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 31.10.2020 року ОСОБА_1 уклав з турагентом ФОП ОСОБА_2 , що діє від імені туроператора ТОВ «Джоін АП!» договір про надання туристичних послуг, за яким туроператор зобов`язався забезпечити надання комплексу туристичних послуг позивачу щодо його відпочинку у період з 14.11.2020 року по 22.11.2020 року на території Арабської Республіки Єгипет.

Вартість послуг в розмірі 19075,00 грн. була сплачена 21.10.2020 року. Дані обставини підтверджуються матеріалами справи.

Згідно п.п.2.1.9. Договору про надання туристичних послуг від 31.10.2020 року страховиком, що здійснює обов`язкове та/або добровільне страхування туристів є Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Ю.ЕС.АЙ.».

09.11.2020 року ОСОБА_1 видано свідоцтво про страхування №Б2187968/2 від 09.11.2020 року до Генерального договору №20.015017.2106-478 від 20.06.2020 року добровільного страхування фінансових ризиків внаслідок неможливості здійснення подорожі за кордон або зміни строків перебування за кордоном.

Згідно вказаного свідоцтва про страхування, Страховиком є Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Ю.ЕС.АЙ.»», страхувальником - ТОВ «ДЖОІН АП!», застрахована особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк страхування: 02.11.2020 року - 22.11.2020 року, страхова сума: 19075,20 грн., безумовна франшиза: 10% від страхової суми.

Згідно п.1.1. Генерального договору №20.015017.2106-478 від 20.06.2020 року добровільного страхування фінансових ризиків внаслідок неможливості здійснення подорожі за кордон або зміни строків перебування за кордоном страховик Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Ю.ЕС.АЙ.» зобов`язується у разі настання страхового випадку виплатити Застрахованій особі страхове відшкодування на умовах і в обсязі, визначених цим Договором, а Страхувальник зобов`язується вчасно і в повному обсязі сплатити страховий платіж і виконувати інші умови цього Договору.

Згідно п. 3.1.1.13 Генерального договору №20.015017.2106-478 від 20.06.2020 року страховими ризиками є інфікування Застрахованої особи вірусом Covid-19 (Коронавірус), що підтверджено лабораторним дослідженням шляхом тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) або іншим методом за розпорядженням МОЗ України, за виключенням будь-якого експрес-тестування. Документ, що підтверджує позитивний результат тестування має бути датований не раніше ніж за 48 годин до початку туру.

Згідно п.3.1.1.2 Генерального договору №20.015017.2106-478 від 20.06.2020 року страховим ризиком є розлад здоров`я (а саме: травми, екстрені операції, інфекційні або гострі захворювання) Застрахованої особи строк якого становить більше 10 календарних днів включно та який: суттєво та принципово перешкоджає здійсненню подорожі, а саме: вимагає стаціонарного лікування та/або дотримання карантинного режиму та/або дотримання карантинного режиму та/або дотримання постільного режиму на дату початку запланованої поїздки та протягом 3 (трьох) календарних днів після дати початку запланованої поїздки; почався в період дії Договору страхування та продовжується в момент передбачуваного початку подорожі.

Згідно п.3.2 Генерального договору №20.015017.2106-478 від 20.06.2020 року Страховим випадком є факт понесення Застрахованою особою фінансових збитків внаслідок настання події (страхового ризику), однієї чи кількох з переліку згідно з п.3.1. цього Договору, яка відбулась, і з настанням якої виникає у Страховика обов`язок здійснити виплату страхового відшкодування Застрахованій особі (Вигодонабувачу) або іншій третій особі.

09.11.2020 року ОСОБА_1 отримано лабораторне дослідженням шляхом тестування методом полімерної ланцюгової реакції від 09.11.2020 року, за результатами якого підтверджено його інфікування вірусом СОVID-19.

У зв`язку з гострим інфекційним захворюванням та необхідністю дотримання карантинного режиму ОСОБА_1 перебував на стаціонарному лікуванні у Хмельницькій інфекційній лікарні з Діагнозом: двобічна полісегментарна пневмонія, важкий перебіг, ДН 1-ІІ ст. 2019-п СОV гостра респіраторна хвороба у період з

13.11.2020 року по 04.12.2020 року включно, що підтверджується випискою №362 від 04.12.2020 року, копія якої додається до матеріалів справи.

Отже, мало місце настання двох страхових ризиків згідно переліку наведеного у п.3.1 Генерального договору №20.015017.2106-478 від 20.06.2020 року, а саме: інфікування вірусом СОVID-19 та перебування на стаціонарному лікуванні, що є страховим випадком з настанням яких у Страховика виник обов`язок щодо сплати страхового відшкодування.

13.11.2020 року позивачем заповнено заяву про настання страхового випадку до якої додано: Договір страхування (оригінал); Договір про надання туристичних послуг (оригінал); документи, що підтверджують факт оплати туристичних послуг Застрахованою особою; Копії закордонного паспорту; Копії паспорту громадянина України та реєстраційного номеру облікової картки платника податків; документи, що підтверджують інфікування ОСОБА_1 вірусом СОVID-19 (копія заяви додається).

Турагент ФОП ОСОБА_2 надавала консультаційну допомогу ОСОБА_1 у підготовці документів для виплати страхового відшкодування та належний пакет документів (заява про настання страхового випадку з додатками; заява про виплату страхового відшкодування з реквізитами рахунку ОСОБА_1 ) було направлено турагентом ФОП ОСОБА_2 16.11.2020 року на адресу страховика ТДВ Страхова компанія «Ю.Ес.Ай.», що підтверджується копіями квитанцій про направлення.

21.12.2020 року Страховою компанією «Ю.Ес.Ай.» направлено лист на адресу позивача у якому повідомлено про необхідність надання страховій компаній додатково копії виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого із зазначенням періоду лікування. Додатково, ОСОБА_1 було надіслано виписку №3682 згідно якої ОСОБА_1 з 13.11.2021 року по 04.12.202 року включно перебував на стаціонарному лікуванні в Хмельницькій інфекційній лікарні з діагнозом двобічна полісегментарна пневмонія, важки й перебіг, ДН І-ІІ ст. 2019- п СОV гостра респіраторна хвороба, ПЛР тест до СОVID-19 позитивний. Копія виписки додається до матеріалів справи.

Проте, страхове відшкодування ТДВ «СК «Ю.ЕС.АЙ.» так і не було здійснено на користь ОСОБА_1 , доказів іншого суду не надано.

Так, згідно ст. 979 ЦК України за договором страхування одна сторона (страховик) зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.

Згідно ч. 1 ст. 16 Закону України «Про страхування» визначено, що договір страхування - це письмова угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов`язання у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, на користь якої укладено договір страхування (подати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору.

Згідно із ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України Про страхування страховим випадком є подія, передбачена договором страхування або законодавством, яка відбулася і з настанням якої виникає обов`язок страховика здійснити виплату страхової суми (страхового відшкодування) страхувальнику, застрахованій або іншій третій особі.

Згідно п. 3 ст. 20 Закону України «Про страхування» страховик зобов`язаний при настанні страхового випадку здійснити страхову виплату або виплату страхового відшкодування у передбачений договором строк. Страховик несе майнову відповідальність за несвоєчасне здійснення страхової виплати (страхового відшкодування) шляхом сплати страхувальнику неустойки (штрафу, пені), розмір якої визначається умовами договору страхування або законом.

Отже, як вбачається з матеріалів справи, усі необхідні документи для виплати страхового відшкодування ОСОБА_1 , своєчасно та в повному обсязі надано страховику.

Однак, ТзДВ СК «Ю.Ес.Ай» не виконує свої зобов`язання за договором страхування щодо страхового відшкодування ОСОБА_1 , а тому суд вважає, що позовні вимоги є підставними та обґрунтованими.

Щодо розрахунку суми страхового відшкодування, то суд виходить із такого.

Згідно абзацу 2 п. 10.4.2. Генерального договору №20.015017.2106-478 від 20.06.2020 року, остаточний розмір страхового відшкодування складає різницю між фактично понесеними витратами Застрахованої особи на придбання туристичних послуг і повернутою сумою туристичною компанією за придбані туристичні послуги.

Турагентом ТОВ «ДЖОІН АП!» не поверталися кошти за туристичну послугу яка не була надана у зв`язку з інфікуванням туриста ОСОБА_1 вірусом СОVID-19 до початку туру, що підтверджується випискою по рахунку ОСОБА_1 , копія якої додається.

Згідно свідоцтва №Б2187968/2 від 09.11.2020 року встановлено розмір безумовної франшизи -10% від суми страхового відшкодування.

Вартість туристичних послуг які було сплачено згідно договору про надання туристичних послуг №2187968 від 31.10.2020 року становить 19075,20 грн.

Остаточний розмір страхового відшкодування (страхова сума), що підлягає сплаті ТДВ Страхова компанія «Ю.Ес.Ай.» на користь позивача складається із коштів сплачених туристом згідно договору про надання туристичних послуг у сумі 19075,20 гривень за мінусом безумовної франшизи-10% від вказаної суми (19075,20*10% =1907,52 гривень). 19075,20 гривень (Страхова сума) - 1907,52 гривень (франшиза - 10% від суми страхового відшкодування) =17 157,68 грн.

Отже, із відповідача ТзДВ СК «Ю.Ес.Ай» на користь позивача слід стягнути 17157,68 грн. страхового відшкодування.

Судові витрати розподіляються відповідно до ст. 141 ЦПК України.

Оскільки позивач є інвалідом ІІ групи та звільнений від сплати судового збору, то із відповідача, ТзДВ СК «Ю.Ес.Ай» слід стягнути в дохід держави 992,40 грн. судового збору.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст.81,258,264,265,280,281,354 ЦПК України, ст.ст. 526, 979 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Стягнути із Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія «Ю.Ес.Ай.» (код ЄДРПОУ 32404600, адреса: 04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграда 4, корпус 6А) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , іпн НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 , страхове відшкодування в розмірі 17157,68 грн.

Стягнути із Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія «Ю.Ес.Ай.» (код ЄДРПОУ 32404600, адреса: 04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграда 4, корпус 6А) в дохід держави судові витрати в сумі 992,40 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Дата складання повного тексту рішення 26.07.2022 року.

Суддя:

Часті запитання

Який тип судового документу № 105426493 ?

Документ № 105426493 це Рішення

Яка дата ухвалення судового документу № 105426493 ?

Дата ухвалення - 20.07.2022

Яка форма судочинства по судовому документу № 105426493 ?

Форма судочинства - Цивільне

Я не впевнений, що мені підходить повний доступ до системи YouControl. Які є варіанти?

Ми зацікавлені в тому, щоб ви були максимально задоволені нашими інструментами. Для того, щоб упевнитись в цінності і потребі системи YouControl саме для вас - замовляйте безкоштовну демонстрацію продукту. Також можна придбати доступ на 1 добу за 680 гривень.
Детальна інформація про ліцензії та тарифні плани.

В якому cуді було засідання по документу № 105426493 ?

У чому перевага платних тарифів?

У платних тарифах ви отримуєте іформацію зі 180 джерел даних, у той час як у безкоштовному - з 22. Також у платних тарифах доступно більше розділів даних та аналітичні інструменти миттєвої оцінки компаній, ФОП, та фізосіб.
Детальніше про різницю в доступах на сторінці тарифів.

Інформація про судове рішення № 105426493, Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Судове рішення № 105426493, Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області було прийнято 20.07.2022. Форма судочинства - Цивільне, форма рішення - Рішення. На цій сторінці ви зможете знайти корисні дані про це судове рішення. Ми надаємо зручний та швидкий доступ до поточних судових рішень, щоб ви могли бути в курсі останніх судових прецедентів. Наша база даних охоплює повний спектр необхідної інформації, дозволяючи вам швидко знаходити корисні дані.

Судове рішення № 105426493 відноситься до справи № 686/8793/22

Це рішення відноситься до справи № 686/8793/22. Організації, які зазначені в тексті цього судового документа:


Наша система забезпечує пошук за різними критеріями, такими як регіон або назва суда. Також у персональному кабінеті є можливість детального налаштування, що суттєво прискорює процес пошуку інформації. Це дозволяє продуктивно заощаджувати ваш час при отриманні необхідної інформації з реєстру судових рішень та інших офіційних джерел.

Попередній документ : 105426491
Наступний документ : 105426495