Єдиний державний реєстр судових рішень номер провадження справи 24/18/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14.02.2022 Справа № 908/116/22
м. Запоріжжя Запорізької області
за позовом: Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ВІДІ - Страхування» ( вулиця Велика Кільцева , будинок 56 , с. Софіївська Борщагівка , Бучанський район , Київська область , 08131; код ЄДРПОУ 35429675).
до відповідача: Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Кредо» (69068 , м. Запоріжжя , пр-т Моторобудівників ,34 ; код ЄДРПОУ 13622789).
про стягнення суми.
Суддя : Азізбекян Т.А.
За участю секретаря судового засідання Вака В.С.
Представники:
Від позивача - Резнік К.О. ( дов. № 04/01-22Р від 04.01.2022).
Від відповідача - не прибув.
ВСТАНОВЛЕНО:
Слухається справа № 908/116/22 про стягнення з ТДВ «СК «Кредо» суми страхового відшкодування у розмірі 24540 ,00 грн.
Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями визначено головуючим суддею у справі № 908/116/22 - Азізбекян Т.А.
Ухвалою від 17.01.2022 відкрито провадження у справі № 908/116/22 за правилами спрощеного позовного провадження , судове засідання призначене на 26.01.2022 о 12-55.
Ухвалою від 26.01.2022 судове засідання перенесено на 14.02.2022 об 14-20.
Станом на 14.02.2022 від відповідача на адресу Господарського суду Запорізької області надійшов письмовий відзив № 844 (зареєстрований в канцелярії суду за № 3828/08- 08/22).
В судовому засіданні 14.02.2022 за участю уповноваженого представника позивача розпочато розгляд справи по суті , представником Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ВІДІ - Страхування» ( код ЄДРПОУ 35429675) оголошено вступне слово.
Відповідач у письмовому відзиві на позовну заяву також виклав свою правову позицію, позовні вимоги визнав повністю , просить суд повернути Товариству з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ВІДІ - Страхування» з державного бюджету 50% сплаченого судового збору на підставі статті 130 Господарського процесуального кодексу України.
Далі суд перейшов до з`ясування обставин та дослідження доказів.
Після завершення з`ясування обставин та дослідження доказів , суд оголосив про проведення судових дебатів , в межах яких уповноважений представник позивача виступив із заключним словом.
Судом проголошено про завершення розгляду справи по суті та про вихід до нарадчої кімнати для постановлення вступної і резолютивної частини судового рішення.
14.02.2022 по виходу з нарадчої кімнати судом оголошено вступну і резолютивну частини судового рішення.
Позивач підтримав заявлені позовні вимоги , вказуючи що 21 квітня 2021 року між Товариством з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ВІДІ - Страхування» та ОСОБА_1 був укладений договір добровільного страхування наземного транспорту CLAU № 21295 , предметом якого є майнові інтереси страхувальника, що не суперечать чинному законодавству України , пов`язані з володінням , користуванням та/або розпорядженням транспортним засобом Suzuki, д/н НОМЕР_1 . 04 червня 2021 року по вулиці Тулузи ,14 у місті Києві сталася дорожньо - транспортна пригода за участю автомобіля Suzuki, д/н НОМЕР_1 , яким керував ОСОБА_1 та автомобіля «Chevrolet", д/н НОМЕР_2 , яким керував ОСОБА_2 . 17.06.2021 постановою Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення , передбаченого статтею 124 КУпАП (порушення водіями правил дорожнього руху ,що спричинило пошкодження транспортних засобів) та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу. 29 червня 2021 року до ТВД «СК «ВІДІ - Страхування» із заявою про виплату страхового відшкодування вхідний № 15/04/9/1/2314.21 звернувся ОСОБА_1 у зв`язку з ДТП , яка є страховим випадком згідно з умовами договору страхування. 05 липня 2021 року Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ВІДІ - Страхування» на підставі страхового акту № 9907 від 02 липня 2021 року керуючись рахунком № ГДрС- 015430 від 29 серпня 2021 року та враховуючи звіт про оцінку КТЗ № 05-17/09 від 17.09.2021 року , здійснило виплату страхового відшкодування у розмірі 54 078 ,19 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 3247 від 05 липня 2021 року. Посилаючись на статтю 27 Закону України «Про страхування» та статтю 993 Цивільного кодексу України , просить позовні вимоги задовольнити.
Відповідач у письмовому відзиві на позовну заяву вказує що оскільки винними у скоєнні ДТП є обидва учасники розрахунок суми страхового відшкодування становить 24 540 ,00 грн. , позовні вимоги визнає.
Розглянувши матеріали господарської справи № 908/116/22, заслухавши пояснення позивача , приймаючи до уваги позицію відповідача викладену у письмовому відзиві на позовну заяву , суд -
ВСТАНОВИВ:
21 квітня 2021 року між Товариством з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ВІДІ - Страхування» та ОСОБА_1 був укладений договір добровільного страхування наземного транспорту CLAU № 21295 , предметом якого є майнові інтереси страхувальника , що не суперечать чинному законодавству України , пов`язані з володінням , користуванням та/або розпорядженням транспортним засобом Suzuki, д/н НОМЕР_1 .
04 червня 2021 року по вулиці Тулузи ,14 у місті Києві сталася дорожньо - транспортна пригода за участю автомобіля Suzuki, д/н НОМЕР_1 , яким керував ОСОБА_1 та автомобіля «Chevrolet", д/н НОМЕР_2 , яким керував ОСОБА_2 .
17.06.2021 постановою Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення , передбаченого статтею 124 КУпАП ( порушення водіями правил дорожнього руху ,що спричинило пошкодження транспортних засобів) та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.
29 червня 2021 року до ТВД «СК «ВІДІ - Страхування» із заявою про виплату страхового відшкодування вхідний № 15/04/9/1/2314.21 звернувся ОСОБА_1 у зв`язку з ДТП , яка є страховим випадком згідно з умовами договору страхування.
05 липня 2021 року Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ВІДІ - Страхування» на підставі страхового акту № 9907 від 02 липня 2021 року керуючись рахунком № ГДрС- 015430 від 29 серпня 2021 року та враховуючи звіт про оцінку КТЗ № 05-17/09 від 17.09.2021 року , здійснило виплату страхового відшкодування у розмірі 54078,19 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 3247 від 05 липня 2021 року.
Цивільно - правова відповідальність ОСОБА_2 на момент ДТП була застрахована у Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Кредо» ( код ЄДРПОУ 13622789) за полісом обов`язкового страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № 202480244 , за яким товариство прийняло на себе зобов`язання здійснити відшкодування шкоди заподіяної третім особам внаслідок експлуатації автомобіля «Chevrolet", д/н НОМЕР_2 , особою відповідальність якої застрахована.
Згідно вимог статті 993 Цивільного кодексу України та статті 27 Закону України «Про страхування» , позивач звернувся до відповідача із заявою про страхове відшкодування вихідний № 15/04/8/2/1645-21 від 15 липня 2021 , яка була вручена відповідачу 19 липня 2021, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 0319408583809.
Оцінивши надані сторонами документальні докази , суд дійшов висновку про правомірність заявленого позову.
Частиною 2 статті 1187 Цивільного кодексу України передбачено , що шкода завдана джерелом підвищеної небезпеки , відшкодовується особою , яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом , механізмом , іншим об`єктом , використання , зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.
Статтею 1188 Цивільного кодексу України передбачено , що шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки , відшкодовується на загальних підставах , а саме : шкода, завдана одній особі з вини іншої особи , відшкодовується винною особою.
Матеріалами адміністративної справи встановлено обопільну ( рівнозначну) вину водіїв ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у спричиненні ДТП та вчиненні правопорушення.
За вимогами статті 27 Закону України «Про страхування та статті 993 Цивільного кодексу України до страховика ( позивач) , який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування , у межах фактичних витрат переходить право вимоги , яке страхувальник або інша особа , що одержала страхове відшкодування ( ОСОБА_1 ) , має до особи , відповідальної за завдані збитки ( ОСОБА_2 ).
Таким чином , позивач , здійснивши виплату страхового відшкодування , замінює собою страхувальника ( ОСОБА_1 ) в його вимогах до осіб , відповідальних за завдані збитки ( ОСОБА_2 ).
Відповідно до пункту 9.4 ст. 9 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страхові виплати за договорами обов`язкового страхування цивільно - правової відповідальності обмежуються страховими сумами , які діяли на дату укладення договору та зазначені в договорі страхування.
Полісом передбачений ліміт відповідальності за шкоду , заподіяну майну потерпілих у розмірі 130 000 ,00 грн. та франшиза у розмірі 2 500,00 грн.
Пунктом 36.1 статті 36 Закону передбачено , що рішення про здійснення страхового відшкодування ( регламентної виплати) приймається у зв`язку з визнанням майнових вимог заявника або на підставі рішення суду , у разі якщо спір про здійснення страхового відшкодування ( регламентної виплати) розглядався в судовому порядку.
Згідно пункту 36.4 статті 36 Закону виплата страхового відшкодування ( регламентна виплата) здійснюється безпосередньо потерпілому ( іншій особі , яка має право на отримання відшкодування) або погодженим з ним особам , які надають послуги з ремонту пошкодженого майна , сплатили страхове відшкодування за договором майнового страхування.
Позивач повідомив суду , що відповідачем не виплачено страхове відшкодування і також не надано вмотивованого рішення про відмову у здійсненні страхового відшкодування.
Проаналізувавши оголошені позивачем обставини та надані документальні докази , суд дійшов висновку про законність заявлених позовних вимог.
Слід зазначити , що відповідач надіслав на адресу Господарського суду Запорізької області письмовий відзив ( вихідний № 844) , в якому повністю підтвердив обставини викладені позивачем, крім того визнав позовні вимоги в частині заявленої суми страхового відшкодування у розмірі 24540, 00 грн.
З огляду на викладене судом приймається рішення про задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача на користь позивача суми страхового відшкодування - 24540,00 грн.
Також , відповідач просить суд при стягненні суми витрат з судового збору застосувати статтю 130 Господарського процесуального кодексу України , повернувши позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору , сплаченого при поданні позову.
Розглянувши вказане клопотання , господарський суд вважає за можливе застосувати статтю 130 Господарського процесуального кодексу України та повернути позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору , сплаченого при поданні позову.
Стягнути з відповідача на користь позивача суму судового збору у розмірі 1135,00 грн.
Керуючись ст.ст. 129, 130, 232, 233, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України , суд
ВИРІШИВ:
Позовні вимоги задовольнити.
Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Кредо» (69068 , м. Запоріжжя , пр-т Моторобудівників ,34 ; код ЄДРПОУ 13622789) на користь Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ВІДІ-Страхування» (вулиця Велика Кільцева, будинок 56, с. Софіївська Борщагівка, Бучанський район , Київська область, 08131; код ЄДРПОУ 35429675) суму страхового відшкодування у розмірі 24540 (двадцять чотири тисячі п`ятсот сорок) грн. 00 коп. та суму судового збору у розмірі 1135 (одна тисяча сто тридцять п`ять) грн. 00 коп.
Видати наказ після набрання додатковим рішенням законної сили.
Повернути Товариству з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ВІДІ-Страхування» ( вулиця Велика Кільцева , будинок 56 , с. Софіївська Борщагівка , Бучанський район , Київська область , 08131; код ЄДРПОУ 35429675) з Державного бюджету України 50 % судового збору - 1135 (одна тисяча сто тридцять п`ять) грн. 00 коп., сплачено згідно платіжного доручення № 4336 від 30.08.2021, про що судом буде постановлено відповідну ухвалу.
Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення . Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.
Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги,якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.
Рішення виготовлено у повному обсязі та підписано 11.04.2022.
Суддя Т.А. Азізбекян
Судове рішення № 103921595, Господарський суд Запорізької області було прийнято 14.02.2022. Форма судочинства - Господарське, форма рішення - Рішення. На цій сторінці ви зможете знайти ключові дані про це судове рішення. Ми пропонуємо зручний та швидкий доступ до поточних судових рішень, щоб ви могли бути в курсі недавніх судових прецедентів. Наша база даних містить повний спектр необхідної інформації, дозволяючи вам легко знаходити ключові дані.
Це рішення відноситься до справи № 908/116/22. Організації, які зазначені в тексті цього судового документа: